Hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en direct een nieuwe hypotheek bij een andere aanbieder aangaat. Je doet dit bijvoorbeeld omdat het lagere maandlasten oplevert.

Wanneer hypotheek oversluiten?

Een hypotheek kan je bijvoorbeeld aan het eind van je rentevaste periode oversluiten. Dit kan vaak zonder boeterente (bekijk altijd de voorwaarden).

Bij het oversluiten van je hypotheek los je je bestaande hypotheek af en ga je een nieuwe hypotheek aan bij een andere hypotheekaanbieder. Je doet dit bijvoorbeeld omdat de nieuwe hypotheekaanbieder betere voorwaarden als een lagere rente biedt, waardoor je maandlasten lager worden.

Afhankelijk van de situatie kan het ook voorkomen dat een hypotheek oversluiten voordeel oplevert wanneer je niet boetevrij van je oude hypotheek af kunt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een langlopende hypotheek met hoge rente hebt. Het voordeel van een lagere rente bij de nieuwe hypotheek, weegt dan op tegen het nadeel van de te betalen boeterente.

Andere hypotheekvorm

Bij het oversluiten van een hypotheek ga je een nieuwe hypotheek aan. Het wisselen van hypotheekvorm (bijvoorbeeld van annuïtair naar lineair of zelfs een gedeelte aflossingsvrij) behoort tot de mogelijkheden.

Rentemiddeling

Minder drastisch dan de hele hypotheek oversluiten is een situatie van rentemiddeling. Rentemiddeling is een methode om gedurende je huidige rentevaste periode een nieuwe rentevaste periode met de hypotheekverstrekker overeen te komen, zodat je minder hypotheekrente betaalt. Rentemiddeling is vooral interessant wanneer je nog enkele jaren een hoge vaste hypotheekrente dient te betalen, terwijl de actuele marktrente (veel) lager ligt. Middels rentemiddeling profiteer je dan toch (deels) van de actuele marktrente.