Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je gedurende de looptijd enkel hypotheekrente. Aflossen (of herfinancieren) doe je in één keer aan het eind van de looptijd of wanneer je je huis eerder verkoopt. Omdat je gedurende de looptijd niet aflost, is het risico op een restschuld groter dan bij bijvoorbeeld een lineaire- of een annuïteitenhypotheek. Op een aflossingsvrije hypotheek krijg je geen hypotheekrenteaftrek.

Kies de hypotheek die bij je past

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek blijft je maandlast bij een gelijkblijvende hypotheekrente iedere maand gelijk. Je bruto maandlast bestaat enkel uit hypotheekrente.

Op een aflossingsvrije hypotheek krijg je geen hypotheekrenteaftrek. Dit zorgt ervoor dat je bruto maandlast gelijk is aan je netto maandlast.

Bij de verkoop van je woning of aan het eind van de looptijd van de hypotheek los je de aflossingsvrije hypotheek in één keer af (of zorg je voor een herfinanciering). Een aflossingsvrije hypotheek geniet vooral onder mensen die gedurende de looptijd lagere maandlasten willen hebben een hoge populariteit.

Lekker wonen

Ook belangrijk bij een aflossingsvrije hypotheek

Hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek en Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een aflossingsvrije hypotheek kan zowel een vaste als een variabele hypotheekrente hebben.

Hypotheekrenteaftrek behoort bij een aflossingsvrije hypotheek meestal niet meer tot de mogelijkheden.

Het is in bepaalde gevallen mogelijk om NHG bij een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Het aflossingsvrije deel mag dan veelal niet meer dan 50 procent van de waarde van de woning bedragen. NHG levert meer zekerheid en lagere maandlasten op.

Hypotheekartikelen

Lees onze hypotheekartikelen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hypotheekgebied.