Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek nemen je bruto maandlasten bij een gelijkblijvende hypotheekrente iedere maand af. Omdat je sneller aflost dan bij een annuïteitenhypotheek, zijn ook je totale lasten over de hele periode lager. Onder voorwaarden is de hypotheekrenteaftrek van toepassing bij deze hypotheekvorm. Ook behoort de Nationale Hypotheek Garantie tot de mogelijkheden.

Kies de hypotheek die bij je past

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je maandelijks een vast bedrag af. De maand erop betaal je over dit afgeloste deel geen hypotheekrente meer. Hierdoor neemt je bruto maandlast iedere maand af.

Je netto maandlasten zijn aan het begin van de looptijd het hoogst. Dit is de reden dat de lineaire hypotheek een mindere populariteit dan de annuïteitenhypotheek geniet. Bij de annuïteitenhypotheek zijn je netto maandlasten aan het begin van de looptijd juist het laagst. Dit is voor hypotheeknemers vaak relevant, omdat ze aan het begin van de looptijd van de hypotheek minder verdienen dan aan het eind van de looptijd. De keerzijde is dat bij een lineaire hypotheek de lasten over de gehele looptijd bezien lager zijn dan bij een annuïteitenhypotheek.

Lekker wonen

Ook belangrijk bij een lineaire hypotheek

Hypotheekrente, hypotheekrenteaftrek en Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een lineaire hypotheek kan zowel een vaste als een variabele hypotheekrente hebben.

Als je maximaal een 30-jarige lineaire hypotheek die volledig aflost afsluit voor de aankoop of een verbouwing van je eigen huis, dan is hypotheekrenteaftrek onder voorwaarden mogelijk.

Bij een lineaire hypotheek kan gekozen worden voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG levert meer zekerheid en lagere maandlasten op.

Hypotheekartikelen

Lees onze hypotheekartikelen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hypotheekgebied.