Kosten bij het kopen van een huis

Naast het kopen van het huis zelf, gaat het kopen van een huis gepaard met additionele kosten. In dit artikel geven we je een overzicht van kosten waar je mee te maken krijgt wanneer je een huis koopt.

Aankoopmakelaar

Advies en begeleiding bij de aankoop van een huis kost je zo’n 1,5% van de koopsom.

Hypotheekadviseur

Hypotheekadvies kost – afhankelijk van of je voor de eerste keer een huis koopt, een verhuizer bent en/of ondernemer bent tussen de 900 en 3.500 euro per advies.

Kosten koper

Je betaalt 2% van de koopsom aan de overheid, notaris- en kadasterkosten, kosten bouwkundige keuring (ong. 450 euro) en taxatiekosten (ong. 600). Ook de eerdergenoemde aankoopmakelaarskosten en hypotheekadvieskosten behoren bij de kostenkoperkosten. De kostenkoperkosten bedragen veelal zo’n 5% van de koopsom. Meestal zijn de genoemde kostenkoperkosten fiscaal aftrekbaar.

Nationale hypotheekgarantie

De aanvraagkosten voor Nationale Hypotheekgarantie bedragen 0,7% van de hypotheeksom. Nationale hypotheekgarantie is niet verplicht. Het levert je meestal wel een lagere rente op je hypotheek en een goede nachtrust op.

Opknappen

Een huis kopen is één. Jouw plekje ook echt jouw plekje maken betekent vaak dat er opknapwerkzaamheden uit te voeren zijn. En opknappen kost geld.