Overbruggingshypotheek

Wanneer je al een koophuis hebt en een nieuw koophuis wenst te kopen, loop je het risico dat je een periode twee huizen hebt. Voor de financiering hiervan hebben hypotheekverstrekkers de overbruggingshypotheek bedacht.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek (meestal een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van maximaal twee jaar). Je gebruikt met een overbruggingshypotheek de overwaarde van je huidige huis bij de financiering van je nieuwe huis.

Verkoop je je huidige huis, dan los je hiermee de overbruggingshypotheek af (de hypotheekverstrekker van de overbruggingshypotheek wenst immers niet langer te overbruggen).

Bijzonderheden

  • De overbruggingshypotheek moet afgesloten worden bij dezelfde hypotheekverstrekker die ook de hypotheek voor je nieuwe huis verstrekt.
  • De aflossing van een overbruggingshypotheek is meestal kosteloos (je betaalt dus geen boeterente of aflossingskosten voor vervroegd aflossen).
  • Meestal wordt niet de volledige overwaarde van je huidige woning gefinancierd.
  • Valt de verkoopopbrengst van de huidige woning tegen, dan levert dit mogelijk problemen op bij de aflossing van de overbruggingshypotheek.
  • In de overbruggingsperiode heb je hoge lasten.

 

Hypotheekrenteaftrek

Bij het volgen van de voorwaarden is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar voor maximaal drie jaar.

Voorbeeld overbruggingshypotheek

Je huidige huis heeft een hypotheek van bijvoorbeeld € 200.000 en je hebt een overwaarde € 300.000. Je huidige huis is dus € 500.000 waard.

Je hebt een pracht van een woning op het oog die € 750.000 kost. Door je huidige hypotheek kan je zonder overbruggingshypotheek nog maar € 550.000 financieren. Door € 200.000 van de € 300.000 overwaarde te gebruiken met een overbruggingshypotheek, krijg je je nieuwe woning gefinancierd.

Bij verkoop van je huidige woning, los je de overbruggingshypotheek af.