Verhuisregeling

Met de verhuisregeling verhuis je niet alleen jezelf, maar ook je hypotheekrente en rentevaste periode mee naar je nieuwe woning. De verhuisregeling is vooral interessant als de huidige hypotheekrente hoger ligt dan de hypotheekrente die je destijds bent overeengekomen.

Hoe werkt de verhuisregeling?

De verhuisregeling ziet toe op de hypotheekrente en de rentevaste periode van het gedeelte van je oude hypotheek dat je op verhuisdatum nog niet hebt afgelost. Het rentepercentage en de rentevaste periode op het nog niet afgeloste deel van de hypotheek verhuist dan mee naar je nieuwe hypotheek.

De verhuisregeling is vooral interessant wanneer de huidige hypotheekrente hoger ligt dan je oude hypotheekrente (want je gaat dan voor een deel van je nieuwe hypotheek niet de hogere huidige rente betalen, maar de lagere oude rente).

De verhuisregelingsvoorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. Per situatie dient beoordeeld te worden of de verhuisregeling een interessante optie is. Overigens betekent de verhuisregeling niet dat je oude hypotheek wordt voortgezet (voor je nieuwe woning geldt een nieuwe hypotheek waarop deels de voorwaarden van de oude hypotheek van toepassing zijn).

Zijn er uitzonderingen?

Jazeker, er zijn uitzonderingen. De belangrijkste is dat wanneer je een hogere hypotheek afsluit met een minder goede verhouding hoogte hypotheek / waarde huis, je in een hogere risicocategorie terecht kan komen. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente toch omhoog kan gaan.

Voorbeeld

Bij het kopen van een huis 5 jaar geleden ben je de volgende voorwaarden overeengekomen:

  • Hypotheek van € 300.000, rente van 2% (20 jaar vast)
  • Je hebt flink afgelost. Van de € 300.000 staat op verhuisdatum nog € 200.000 open.

 

Voor je nieuwe woning sluit je een hypotheek van € 400.000. Zonder verhuisregeling zou de rente 3% bedragen voor 15 jaar vast.

Je besluit voor de helft van je nieuwe hypotheek (maximaal, want het nog niet afgeloste deel van je oude hypotheek bedraagt € 200.000) gebruik te maken van de verhuisregeling, want de huidige rente van 3% is hoger dan de rente van 2% van je oude hypotheek.

Je nieuwe rente wordt 0,5 * 2% + 0,5 * 3% = 2,5%. Met de verhuisregeling in dit fictieve voorbeeld zou je gedurende 15 jaar een half procent rente per jaar besparen.