Wat is looptijdrente?
Hypotheekrente kan variëren over de looptijd van de hypotheek. De gemiddelde rente over de looptijd van de hypotheek wordt de looptijdrente genoemd.
Aan de beginperiode van je hypotheek is het risico voor de hypotheekverstrekker veelal het hoogst. Je hebt nog niet veel afgelost en de verhouding van de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis is in het nadeel van de hypotheekverstrekker.
Dit verandert aan het eind van je hypotheek. Er staat nog maar een klein deel hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis open. Het risico voor de hypotheekverstrekker is nu het laagst.
Risico-opslag
Hypotheekrente bestaat uit een basistarief en een risico-opslag. Om het hogere risico aan het begin van je hypotheek te accepteren, berekenen hypotheekverstrekkers een hogere risico-opslag. Hierdoor betaal je – afhankelijk van je hypotheekvoorwaarden – aan het begin van de looptijd van je hypotheek een hogere rente dan aan het eind van je hypotheek. De risico-opslag kan zowel voor hypotheken met een vaste als met een variabele rente gelden.
Lagere tariefgroep
Gedurende de looptijd los je op je hypotheek af. Hierdoor kom je op een gegeven moment in een lagere tariefgroep (lagere risico-opslag). De hoogte van je hypotheek is bijvoorbeeld nog maar 50% van de waarde van je huis, waardoor het risico voor de hypotheekverstrekker afneemt.
Val je in een lagere tariefgroep, dan kan – afhankelijk van de hypotheekvoorwaarden – je risico-opslag en hiermee je hypotheekrente omlaag gaan.
Om deze reden is het relevant om bij de keuze voor een hypotheek niet alleen rekening te houden met de actuele hypotheekrente, maar ook rekening te houden met de looptijdrente.