Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is. Een energielabel heeft een vaste klasse-indeling, waardoor de energiezuinigheid van verschillende huizen vergeleken kan worden. Het idee is dat kopers of huurders van een huis bij een vergelijking kiezen voor het huis dat het meest energiezuinig is, waardoor huiseigenaren gestimuleerd worden om hun huis energiezuiniger te maken.

Klasse-indeling

De klasse-indeling loopt van donkergroen A+++ (zuinig) tot en met rood G (zeer onzuinig).

Energielabel berekenen

De berekening in welke klasse een huis hoort, vindt plaats volgens een vast rekenmodel. Het rekenmodel houdt rekening met de belangrijkste bouwkundige en installatietechnische gegevens van de woning.

Voorlopig en definitief label

Bij verkoop, verhuur of oplevering van een huis ben je verplicht een energielabel te hebben. De boete voor het niet hebben van een energielabel bedraagt € 170 (natuurlijke personen). De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert.

Voorlopig label

Begin 2015 hebben huiseigenaren in Nederland een voorlopig label ontvangen. Dit voorlopige label is een schatting. Deze schatting is gebaseerd op de gegevens uit het kadaster (waarin onder andere type huis, de grootte en het bouwjaar is vermeld) en de gegevens van vergelijkbare woningen.

Definitief label

Ga je een huis verkopen, verhuren of opleveren, dan dien je een definitief label aan te vragen. Dit kan op energielabelvoorwoningen.nl.

Het voorlopige label is reeds vastgesteld en opgenomen in het woondossier. Eventuele aanvullingen of wijzigingen kan je zelf doorvoeren (bijvoorbeeld wanneer je HR++-glas hebt laten zetten of wanneer je je dak hebt geïsoleerd).

  • Tot 1 juli 2020 beoordeelt een erkend deskundige op afstand de aanvullingen / wijzigingen;
  • Vanaf 1 juli 2020 verandert de regelgeving en wordt het energielabel volgens een uitgebreide systematiek bepaald. Onderdeel van deze uitgebreide systematiek is dat een extern deskundige niet meer op afstand beoordeelt, maar ter plaatse de woning zal onderzoeken. Dit betekent helaas ook dat de prijs voor een energielabel naar verwachting fors gaat stijgen.

Na goedkeuring wordt het energielabel geregistreerd.

Geldigheid energielabel

Een energielabel is tien jaar geldig. Wanneer de berekeningsmethode tussentijds verandert, hoef je geen nieuw label aan te vragen.

Huis energiezuiniger maken

Er zijn legio mogelijkheden om een huis energiezuiniger te maken. De bekende voorbeelden zijn vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, Nieuwe kozijnen met HR-glas, een hybride warmtepomp en zonnepanelen. De voordelen van een energiezuinig huis zijn o.a. een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot.