Een afbouwverzekering

Als je een huis laat bouwen, doe je een beroep op een bouwbedrijf. Wat als het bouwbedrijf failliet gaat? Een afbouwverzekering mitigeert jouw risico’s en resulteert in de situatie dat wanneer een bouwbedrijf failliet gaat, jouw huis tegen de gemaakte afspraken afgebouwd wordt.

Waarom een afbouwverzekering?

Een afbouwverzekering geeft de garantie dat de woning volgens afspraak afgebouwd wordt, ook wanneer een betrokken bouwbedrijf failliet gaat.

Het bouwbedrijf sluit de afbouwverzekering af en betaalt de premie. Uiteraard wordt dit doorbelast aan jou (al kan dit bedrag ook in de totale aanneemsom vallen).

In zo’n 70 procent van de nieuwbouwprojecten is een afbouwverzekering afgesloten. Dit betekent dat zo’n 30 procent van de nieuwbouwprojecten geen afbouwverzekering hebben! Informeer dus altijd of er sprake is van een afbouwverzekering en bij welke maatschappij deze loopt.

Hoe weet je of een afbouwverzekering op jouw woning van toepassing is?

Een afbouwverzekering dient door het bouwbedrijf per woning afgesloten te worden. Als toekomstige koper van de woning krijg je voordat de grond bij de notaris overgedragen wordt het waarborgcertificaat. Let erop hoe groot de waarborg is. Soms geldt de waarborg voor 20 procent van de aanneemsom. Na ontvangst van het certificaat weet je zeker dat een afbouwverzekering op jouw woning van toepassing is.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor een nieuwbouwwoning af wilt sluiten, is een garantie met het keurmerk van de Stichting Garantiewoning een vereiste.